24.09.21.

22°C

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič » Upoznaj Lastovo » Znamenitosti

Znamenitosti

Lastovo obiluje mnogim kulturnim dobrima, kako materijalnim tako i nematerijalnim koja svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti.

Svjetionik Sušac

Nalazi se zapadno od Lastova od kojeg je udaljen 13 nautičkih milja. Svjetionik Sušac izgrađen je 1878. godine na najvišem vrhu južnog dijela otoka.  S... (nastavi čitati)

Svjetionik Struga

Nalazi se u Skrivenoj Luci. Udaljen je 7 km od mjesta Lastova i 17 km od trajektne luke u Ublima.  Svjetionik je izgrađen 1839.g. na... (nastavi čitati)

Starokršćanska Bazilika Sv.Petra

Bazilika duga 17 m, a široka 6,75 m orijentirana je u smjeru istok-zapad. Zidana je u neobrađenom kamenu sa žbukom. Imala je polukružnu apsidu izvana... (nastavi čitati)

Ropa


Rača špilja

Nalazi se na jugoistočnom dijelu otoka Lastova. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode i arheološko nalazište. U ovoj su se špilji našli najstariji tragovi života od... (nastavi čitati)

Palac

U vrijeme dubrovačke republike, na otoku je bilo više građevina od općeg javog značaja. Dubrovačka je vlast nastojala kao i u drugim svojim kneževinama istaknuti... (nastavi čitati)

Lastovski Statut

Prije sedam stotina godina, na javnom zboru u Lastovu, 10. siječnja 1310. godine donesen je ˝Lastovski statut˝ koji predstavlja knjigu uredbi i običaja skupštine i... (nastavi čitati)

Lastovski Fumar

Karakterističan je i jedinstven lastovski arhitektonski izričaj 17. i 18. stoljeća. Neobična i zanimljiva izgleda.  U međusobnom natjecanju, samih Lastovaca da im dimnjak ispadne što bolji... (nastavi čitati)

Kašćel

Na Glavici iznad mjesta Lastova gdje je stajala prethistorijska gradina dubrovačka je vlast podigla kašćel koji je više puta bio popravljan. U njemu su se... (nastavi čitati)

Svjetionik Glavat

Najistočniji otok lastovskog arhipelaga.  Udaljen od Lastova 9 nautičkih milja u smjeru istoka, a od Korčule 12 nautičkih milja južno. Svjetionik na Glavatu počeo je... (nastavi čitati)

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu kraj OTP banke te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima više od 200 km pješačkih staza?