Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič » Upoznaj Lastovo » Crkve

Crkve

Od ukupno 38 crkvica na Lastovu, što očuvanih, što onih u ruševnom stanju, njih 21 registrirane su kao zaštićeno kulturno dobro. Lastovci su ih dali podići svecima da ih prate po svakodnevnom životnom putu, zaštite od nedaća i sačuvaju od bolesti. Najstarija crkvica – starokršćanska bazilika u Ublima – potječe iz 6. stoljeća, a najstarija očuvana crkvica je Sv. Luka iz 11. stoljeća. Župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u Lastovu izgrađena je u 15., a proširena u 17. stoljeću.

Sv. Vlaho

Sv. Vlaho

Crkva Sv. Vlaha iz 14. stoljeća nalazi se u mjestu Lastovu, iznad Pjevora (Gornji Pjevor). Gradnja je započela za vrijeme Dubrovačke republike. U pročelju ima... (nastavi čitati)
Sv. Vida (Vita)

Sv. Vida (Vita)

Druga polovica 14. st. Prema predaji Vid je štitio polja Gračišća, Duboke i Zlokožu luku od zlokobnog boga Norina s vrha Norega homa, iznad Barja.... (nastavi čitati)
Sv. Vičenco

Sv. Vičenco

Crkvicu Sv. Vičenca Fererija u 18. je stoljeću dao je sagraditi župnik Bartul Antičević. Zidana je kamenom hrapave površine, a pročelje krasi srednjovjekovna preslica. Crkvica... (nastavi čitati)
Sv. Spas

Sv. Spas

Crkvica iz 16. stoljeća nalazi se na rubu polja Pržina. Posvećena je Sv. Spasu, kako bi otok bio pošteđen od potresa. Oltar koji se nalazi... (nastavi čitati)

Sv. Roko

Sagrađena je u drugoj polovici 16. stoljeća na Pjevoru, mjestu koje Lastovo povezuje s morem (Lučica – Mihajla), da obrani mjesto od kuge. Kako je... (nastavi čitati)
Sv. Rafael

Sv. Rafael

Na sjevernoj strani otočića Makarca usred Velog Laga podignuta je na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće kasnogotička kapela Sv. Rafaela uz koju je bio... (nastavi čitati)

Sv. Petar

U vremenu izgradnje ribarskog naselja od 1933. do 1936. godine, na trgu u Ublima podignuta je u opeci crkva Sv. Petra, kao zamjena za porušenu... (nastavi čitati)
Sv. Nikola

Sv. Nikola

Crkvica iz 15. stoljeća nalazi se između polja Kala i uvale Zace. Posvećena zaštitniku putnika i pomoraca. Svake godine na Sv. Nikolu (6. prosinca) u... (nastavi čitati)

Sv. Mihovil

Crkvica iu 14. stoljeća nalazi se u uvali Sv. Mihovila - Mihajla, 1 km od mjesta Lastovo. Zvali su je Sv. Anđeo ili Arhanđeo u... (nastavi čitati)
Sv. Martin

Sv. Martin

Crkvicu je u 14. stoljeću izgradila istoimena bratovština, čije se štovanje iz Francuske po križarima proširilo u ranom srednjem vijeku. Nalazi se na zapadnoj strani... (nastavi čitati)
Sv. Marko

Sv. Marko

Nalazi se na kamenoj ploči u polju Prgovo. Sagrađena je u 16. stoljeću, a svake se godine na dan Sv. Marka (25. travnja) u ovoj... (nastavi čitati)

Sv.Marija u Polju

Bratovština Sv.Marije podigla je u 14 st. u polju Lokavje crkvicu na čijim je temeljima početkom 16 st. izgrađeno stilski najljepše sakralno zdanje na Lastovu.... (nastavi čitati)

Sv.Marija na Grži

Sagrađena je 1442 g. zaslugom dum Marina Vlahanovića. Svećenik Marin Vlahović oporučno je ostavio sredstva za obnovu crkvice u čast Bogorodice zbog čega je Vlahovićev... (nastavi čitati)

Sv.Luka

Izgrađena je u 11.st. i najstarija je sačuvana crkvica na otoku. Nalazi se južno od Soznja, uz stari put koji je nekada vodio od naselja... (nastavi čitati)

Sv.Lucija

Crkvica Sv. Lucije zgrađena je početkom 16. stoljeća. Blagdan Sv. Lucije, zaštitnice vida, slavi se 13. prosinca i običaj je pratiti vremenske prilike narednih dvanaest... (nastavi čitati)

Sv.Kuzma i Damjan

Župna crkva posvečena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu, nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je Lastovcima od davnina služilo kao zborno mjesto, odnosno,... (nastavi čitati)

Sv. Josip

Sv. Josip

Nalazi se na Dovcu, sagrađena je prije 1635. godine. Crkvica je jednostavna renesansna četvrtasta građevina koja ima pročelje sa dvama prozorima. Kip Sv. Josipa nalazi se... (nastavi čitati)

Sv. Ivan Krstitelj

Crkva je izgrađena u 14. stoljeću. U luneti je tekst o gradnji i grb svećenika Vlahanovića: ”U Kristovo ime godine 1340. bila je započeta gradnja... (nastavi čitati)
Sv. Ilija

Sv. Ilija

Crkvica Sv. Ilije u Kolaču je iz 16. stoljeća. Nalazi se na brežuljku jugozapadno od mjesta Lastova. Posvećena je Sv. Iliji, gromovniku, kako bi obranio... (nastavi čitati)

Sv. Ciprijan (Čebrjan)

Crkvica Sv. Ciprijana izgrađena je u 11. stoljeću na vrhu brežuljka iznad Skrivene Luke. Posvećena je nebeskom zaštitniku od razbojničkih prepada. Crkvica ima sve karakteristike... (nastavi čitati)

Sv. Augustin

Sv. Augustin

Izgrađena je krajem 17. ili početkom 18. stoljeća. Dao ju je sagraditi svećenik Marin Dražinić. U crkvi se nalazi drveni izrezbareni oltar sa slikom Sv.... (nastavi čitati)

Sv. Antun

Crkva je sagrađena u drugoj polovici 14. stoljeća i nadograđena u 17. stoljeću, čime  se sjedinilo i štovanje dvaju svetaca: Sv. Antuna Opata (Pustinjaka) i Sv.... (nastavi čitati)

Sv. Juraj na Prežbi

Crkvica je sagrađena u drugoj polovici 14. stoljeća. Sv. Juraj bio je zaštitnik pastira i njihova stada. Po crkvici je i cijela uvala dobila ime Jurjeva... (nastavi čitati)

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?