20.10.21.

15°C

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič » Upoznaj Lastovo » Crkve

Crkve

Od ukupno 38 crkvica na Lastovu, kako očuvanih, tako i onih u ruševnom stanju, njih 21 je registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Lastovci su ih dali podići svecima da ih prate po svakodnevnom životnom putu, zaštite od nedaća i sačuvaju od bolesti. Najstarija crkvica – starokršćanska bazilika u Ublima potječe iz 6 st., a najstarija očuvana crkvica je Sv. Luka iz 11. st. Župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u Lastovu izgrađena je u 15 st., te je proširena u 17. st.

Sv. Vlaho

Sv. Vlaho

Iz 14. st. Nalazi se u mjestu Lastovu, iznad Pjevora (Gornji Pjevor). Gradnja je započela za vrijeme Dubrovačke Republike. U pročelju ima lunetu i ružu... (nastavi čitati)
Sv. Vida (Vita)

Sv. Vida (Vita)

Druga polovica 14. st. Prema predaji Vid je štitio polja Gračišća, Duboke i Zlokožu luku od zlokobnog boga Norina s vrha Norega homa, iznad Barja.... (nastavi čitati)
Sv. Vičenco

Sv. Vičenco

Iz 18. st. Crkvicu Sv. Vičenca Fererija dao je sagraditi župnik Bartul Antičević. Zidana je kamenom hrapave površine, a pročelje krasi srednjovjekovna preslica. Crkvica nema... (nastavi čitati)
Sv. Spas

Sv. Spas

Iz 16. st. Nalazi se na rubu polja Pržina. Posvećena je Sv. Spasu, kako bi otok bio pošteđen od potresa. Oltar koji se nalazi u... (nastavi čitati)

Sv. Roko

Sagrađena je u drugoj polovici XVI stoljeća na Pjevoru, mjestu gdje Lastovo prometuje s morem (Lučica - Mihajla), da obrani mjesto od kuge. Kako je... (nastavi čitati)
Sv.Rafael

Sv.Rafael

Na sjevernoj strani otočića Makarca usred Velog Laga podignuta je u XV/XVI stoljeću kasnogotička kapela sv.Rafaela uz koju je bio pustinjakov stan. (nastavi čitati)

Sv. Petar

Sv. Nikola

Sv. Nikola

Datira iz 15. st. Nalazi se između polja Kala i uvale Zace. Posvećena zaštitniku putnika i pomoraca. Svake godine na Sv. Nikolu (6.12.) u ovoj... (nastavi čitati)

Sv.Mihovil

Iz 14 st. Crkvica se nalazi u uvali Mihajla, 1 km od mjesta Lastova. Zvali su je Sv. Anđeo ili Arhanđeo u luci. Spominje se... (nastavi čitati)
Sv. Martin

Sv. Martin

Iz 14. st. Crkvicu je izgradila istoimena bratovština, čije se štovanje iz Francuske po križarima, proširilo u ranom srednjem vijeku. Nalazi se na zapadnoj strani... (nastavi čitati)
Sv. Marko

Sv. Marko

Iz 16. st. Nalazi se na kamenoj ploči u polju Prgovo. Svake godine na dan Sv. Marka (25.4.) u ovoj crkvi održava se misa. (nastavi čitati)

Sv.Marija u Polju

Bratovština Sv.Marije podigla je u 14 st. u polju Lokavje crkvicu na čijim je temeljima početkom 16 st. izgrađeno stilski najljepše sakralno zdanje na Lastovu.... (nastavi čitati)

Sv.Marija na Grži

Sagrađena je 1442 g. zaslugom dum Marina Vlahanovića. Svećenik Marin Vlahović oporučno je ostavio sredstva za obnovu crkvice u čast Bogorodice zbog čega je Vlahovićev... (nastavi čitati)

Sv.Luka

Izgrađena je u 11.st. i najstarija je sačuvana crkvica na otoku. Nalazi se južno od Soznja, uz stari put koji je nekada vodio od naselja... (nastavi čitati)

Sv.Lucija

Izgrađena je početkom 16 st. Blagdan Sv.Lucije, zaštitnice vida, slavi se 13.prosinca i običaj je pratiti vremenske prilike narednih dvanaest dana do Božića. Po pučkoj... (nastavi čitati)

Sv.Kuzma i Damjan

Župna crkva posvečena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu, nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je Lastovcima od davnina služilo kao zborno mjesto, odnosno,... (nastavi čitati)

Sv. Josip

Sv. Josip

Nalazi se na Dovcu, sagrađena je prije 1635. godine. Crkvica je jednostavna renesansna četvrtasta građevina koja ima pročelje sa dvama prozorima. Kip sv. Josipa nalazi se... (nastavi čitati)

Sv.Ivan Krstitelj

Iz 14 st. U luneti je tekst o gradnji i grb svećenika Vlahanovića: " U Kristovo ime godine 1340. bila je započeta gradnja crkve od... (nastavi čitati)
Sv. Ilija

Sv. Ilija

Crkvica Sv. Ilije u Kolaču je iz 16. st. Nalazi se na brežuljku, jugozapadno od mjesta Lastova. Posvećena je Sv. Iliji, gromovniku kako bi obranio... (nastavi čitati)

Sv. Ciprijan (Čebrjan)

Iz 11. st. Nalazi se na vrhu brežuljka, iznad Skrivene Luke. Posvećena je nebeskom zaštitniku od razbojničkih prepada. Crkvica ima sve karakteristike starohrvatske sakralne građevine,... (nastavi čitati)

Sv. Augustin

Sv. Augustin

Izgrađena je krajem 17. st ili početkom 18. st. Dao ju je sagraditi svećenik Marin Dražinić. U crkvi se nalazi drveni izrezbareni oltar sa slikom... (nastavi čitati)

Sv.Antun

Sagrađena je u drugoj polovici 14. st. i nadograđena u 17. st. čime  se sjedinilo i štovanje dvaju svetaca: Sv. Antuna Opata (Pustinjaka) i Sv. Antuna... (nastavi čitati)

Sv. Juraj na Prežbi

Iz druge polovice 14. st.   Sv. Juraj bio je zaštitnik pastira i njihova stada. Po crkvici je i cijela uvala dobila ime Jurjeva luka. Mala... (nastavi čitati)

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da Lastovo ima jednu od 10 najatraktivnijih lokacija za ronjenje u Europi - Rt Bijelac?