Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič » Gastronomija

Gastronomija

Tradicionalna jela
Lastovo, carski otok, mjesto je gdje se stoljećima uživa u vinu, maslinovu ulju i mirisima ljekovitog bilja. Od morskih delicija naročito su cijenjene srdele na ražnju, brodet od ugora, carska murina na žaru, a omiljene su lastovske slastice skalice, fritule i kotonjata. Za one koji više vole meso, na brojnim seoskim domaćinstvima uzgajaju se i pripremaju pod peku piletina, kozletina i janjetina. Mirisi mora, vina, ulja i borove šume zaokružuju nezaboravan okus Lastova.
Vina
Rukatac (maraština) autohtona je bijela sorta primorske Hrvatske, koja je svoje idealno podneblje pronašla upravo na otoku Lastovu. U nekim područjima Dalmacije poznata je pod imenom rukatac jer svojim izgledom podsjeća na ruku tj. oblik grozda ima izgled šake – prstiju. Podrijetlo sorte je nepoznato, ali pretpostavlja se da su je sa sobom donijeli Grci još u antičkim vremenima, odnosno da je prenesena iz Italije. Zahvaljujući DNK testovima dokazano je da je rukatac doista Malvasia Lunga koju još zovu Malvasia del Chianti. Ovo vino koje se od davnina proizvodi na otoku Lastovu poslužuje se ohlađeno na 10-12 stupnjeva, a najbolje se slaže i pristaje uz ribu i morske plodove, bijelo meso i neutralne sireve.
Plavac mali autohtona je sorta obalno-otočnog dijela Srednje i Južne Dalmacije. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara i na dobrim položajima bračkog, viškog i lastovskog vinogorja. Ovaj kultivar nastao je križanjem kaštelanskog crljenka (u Italiji znan kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i dobričića koji se uzgaja na otoku Šolti. Oba „roditelja“ plavca malog naše su autohtone sorte. Dok je mlado, boja vina je ljubičasto-crvena s modrim refleksima (otuda možda potječe ime), no kad dozrije spaja se u tamno rubin crvenu boju. Plavac Mali oduvijek je bio piće i hrana običnog težaka i ribara sa lastovskog škoja i neizbježni detalj najboljih trpeza.

škoja i neizbježni detalj najboljih trpeza.

Recepti

Recepti

Konobe

Seoska gospodarstva

Caffe baroviVaši komentari

where can I buy fresh fruit (figs and others) and fresh vegetables and fresh fish on lastovo island in second part of august ?

/ Polska / 17.6.2018.

Thank you
Someday I want to visit Lastovo.
쿠알라.

/ Republic of Korea / 7.7.2016.

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima više od 200 km pješačkih staza?