02.03.24.

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

Lastovski Fumar

Karakteristični i jedinstven lastovski dimnjaci – fumari – neobična su i zanimljiva izgleda, a dizajn svakog je specifičan.  U međusobnom natjecanju samih Lastovaca da im dimnjak bude što bolji od onog drugog,  svaki novi fumar bio je sve neobičniji i originalniji. Ukrasi su nekad raskošni i šaroliki, nekad od običnih kupa kanalica, a neki nose životinjske rogove kao obranu od uroka ili porugu susjedu.


Taksi prijevoz

Taxi Lastovo

Taxi usluge dostupne su od 0-24 na poziv.   taxi-lastovo.com/

MALI MIĆE – TAXI

http://www.malimice.hr

Lokacija

Lastovo

Mjesto Lastovo staro je srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) obavijaju staru jezgru oko crkve i šire se te obogaćuju poseban mediteranski ugođaj.

Vaši komentari

Lp. Lastovu.
Na svim važnijim web stranicama otoka napisano je ponešto o lastovskim fumarima. I na svima pogrešna i netočna informacija o tome zašto su takvi. Teorija da je svaki drugčiji drži vodu koliko i to da je svaka kuća drugačija. Da su svojim ukrasnim detaljima isticali status kuće ili obitelji da, ali jednako kao i ostali građevni elementi neke kuće. Ono što je važno za njih i čime se Lastovo može itekako podičiti je njihova funkcionalnost i konstruktorska genijalnost. Naime originalni Lastovski fumar je kružnog presjeka u trupu dimnjaka, sa cilindričnim proširenjem (kapom) i stožastim vrhom kape. Ono što je najvažnije u tome je da je takva dimna kapa imala funkciju zaštite kuće od mogućih požara nastalih zbog vertikalnih promaja u dimnjaku, koje obične dimne kape na strmim terenima ne mogu spriječiti. Također je okruglog oblika jer na vjetrove iz svih smjerova stvara uvijek podtlak koji isisava dim sa ognjišta. Primjera kopija ili sličnih riješenja bilo je u Komiži a vjerovatno i drugima našim mjestma građenim na strmim padinama. Prošlo ljeto detaljno sam skicirao jednog, onog ispred crkve Sv. Kuzme i Damljana, i shvateći kako funkcionira, shvatio sam koliko je genijalno riješen. Novonastale četverostrane “kopije” teško su iščašile osnovnu originalnu ideju i možemo ih nažalost naći na Lastovu i posvuda na južnom Jadranu.
Da zaključim, lastovski fumar je dragulj graditeljske tradicije Lastova pa i cijele Hrvatske. priče o njemu na portalima otoka Lastova su netočne i umanjuju njihovu stvarnu važnost i svrhu u životima starih lastovljana. Predlažem Vam da osmislite jedan projekt, koji bi ih dok su još živi, snimio, dokumentirao, razjasnio funkcionalnost i dostojno prezentirao široj javnosti. Mislim da bi se takav projekt lako složio i lako pronašao način financiranja.
Lp. Ivan.

/ Croatia / 4.12.2016.

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?