18.11.18.

12°C

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

Lastovski Fumar

Karakterističan je i jedinstven lastovski arhitektonski izričaj 17. i 18. stoljeća. Neobična i zanimljiva izgleda.  U međusobnom natjecanju, samih Lastovaca da im dimnjak ispadne što bolji od onog drugog,  svaki novi fumar bio je sve neobičniji i orginalniji. Ukrasi su neobični i šaroliki, od običnih kupa kanalica do životinjskih rogova kao urok zlim očima ili poruga susjedu.

Taksi prijevoz

Taxi Lastovo

Taxi usluge dostupne su od 0-24 na poziv.

Komunalac d.o.o

Javni prijevoz

Taxi Mezzomondo

Taxi usluge dostupne od 0-24 sata

Lokacija

Lastovo

Mjesto Lastovo je staro srednjovjekovno naselje sa dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. U mjestu Lastovu se mogu pronaći prekrasne obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća, koje krase bogato ukrašeni "fumari" (dimnjaci) i lastovski sulari koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) koje obavijaju staru jezgru oko crkve i šire, te lastovski dimnjaci daju poseban mediteranski ugođaj, iako Lastovo nije smješteno uz more nego u samom srcu otoka.

Vaši komentari

Lp. Lastovu.
Na svim važnijim web stranicama otoka napisano je ponešto o lastovskim fumarima. I na svima pogrešna i netočna informacija o tome zašto su takvi. Teorija da je svaki drugčiji drži vodu koliko i to da je svaka kuća drugačija. Da su svojim ukrasnim detaljima isticali status kuće ili obitelji da, ali jednako kao i ostali građevni elementi neke kuće. Ono što je važno za njih i čime se Lastovo može itekako podičiti je njihova funkcionalnost i konstruktorska genijalnost. Naime originalni Lastovski fumar je kružnog presjeka u trupu dimnjaka, sa cilindričnim proširenjem (kapom) i stožastim vrhom kape. Ono što je najvažnije u tome je da je takva dimna kapa imala funkciju zaštite kuće od mogućih požara nastalih zbog vertikalnih promaja u dimnjaku, koje obične dimne kape na strmim terenima ne mogu spriječiti. Također je okruglog oblika jer na vjetrove iz svih smjerova stvara uvijek podtlak koji isisava dim sa ognjišta. Primjera kopija ili sličnih riješenja bilo je u Komiži a vjerovatno i drugima našim mjestma građenim na strmim padinama. Prošlo ljeto detaljno sam skicirao jednog, onog ispred crkve Sv. Kuzme i Damljana, i shvateći kako funkcionira, shvatio sam koliko je genijalno riješen. Novonastale četverostrane “kopije” teško su iščašile osnovnu originalnu ideju i možemo ih nažalost naći na Lastovu i posvuda na južnom Jadranu.
Da zaključim, lastovski fumar je dragulj graditeljske tradicije Lastova pa i cijele Hrvatske. priče o njemu na portalima otoka Lastova su netočne i umanjuju njihovu stvarnu važnost i svrhu u životima starih lastovljana. Predlažem Vam da osmislite jedan projekt, koji bi ih dok su još živi, snimio, dokumentirao, razjasnio funkcionalnost i dostojno prezentirao široj javnosti. Mislim da bi se takav projekt lako složio i lako pronašao način financiranja.
Lp. Ivan.

/ Croatia / 4.12.2016.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu kraj Splitske banke te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu postoji ljekarna koji radi od ponedjeljka do petka od 08.00 – 15.00 sati.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo gusarima i osvajačima ovih područja sa mora pa da se zaštiti stanovništvo je podiglo naselje na vrhu brda.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mještovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje i maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Večina trgovina i restorana prihvaća plaćanje svim kreditnim i debitnim karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.


Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?