16.07.19.

23°C

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Što raditi » Lovni turizam

Lovni turizam

Lovačko društvo „JASTREB”  Lastovo  je lovoovlaštenik zajedničkog lovišta  19/108 Lastovo a koji se nalazi u Parku prirode Lastovsko otčje, a u čijim granicama se i nalazi ovo lovište.

Predsjednik društva je Frano Škratulja a tajnik društva Ante Jurica.

Društvo broji 48 aktivnih članova i 10 počasnih.

U Lovištu obitava samo sitna divljač. Glavna vrsta je fazan i zec dok su sporedne šumska šljuka, prepelica kučkura i golub grivnjaš.

Društvo se bavi lovnim turizmom. Najatraktivniji lov je lov na šumsku šljuku, svake godine društvo ugosti do 10-tak stranih lovaca (večinom Talijana).

Društvo ima vodiće koji dobro govore talijanski i engl.jezik, vrhunske pse ptičare (uglavnom seteri). Lovni dan iznosi 30 E. Cijena vodića je 50 E. Smještaj u polupansionu 30-35 E. Ulovljena divljač se ne plaća ( što znaći da je cijena jednog lovnog dana+smještaj 110-115 E ).

Jedna zanimljivost

Dokazano je da se šljuka tijekom cijelog zimskog perioda zadržava na Lastovu i smatra se da takvog područja u Europi nema osim u svjerevnim dijelovima Europi tj. Ukrajini i Baltičkim zemljama gdje se ona gnijezdi.

Dugogodišnjim praćenjem ponašanja šljuka na Lastovu utvrđeno je da se lovi nekih 10 % područja lovišta jer je ostali dio otoka obrastao gustom borovom šumom i sredozemnom makijom posebice hrastom crnike-česminom ispod kojih su debele naslage humusa. Šljuka na tim područjima tijekom dana ima apsolutni mir i prehranu , uz to da nema predatora ; vuka,lisice,čaglja i mungosa kao ni divlje mačke, ni zmija otrovnica. Večernjim preletom spušta se u kraška polja gdje u potocima i brazdama koja su natopljene vodom ima obilje hrane. U jutarnjim satima ponovo se vraća u pravilu na istu mjesto gdje ima osiguran apsolutni mir.  Tako prezimljuje do ponovnog odlaska na sjever radi gniježđenja. Talijanski lovci u svojim časopisima tj.klubovima ljubitelja šljuka navode otok Lastovo područjem najbogatijem šumskim šljukama u Europi.

Lov na šumsku šljuku provodi se sukladno lovnom kalendaru Lovačkog saveza hrvatske a to je period od studenog do konca veljače.

 

Galerija fotografija


Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu kraj Splitske banke te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu postoji ljekarna koji radi od ponedjeljka do petka od 08.00 – 15.00 sati.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo gusarima i osvajačima ovih područja sa mora pa da se zaštiti stanovništvo je podiglo naselje na vrhu brda.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mještovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje i maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Večina trgovina i restorana prihvaća plaćanje svim kreditnim i debitnim karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.


Jeste li znali? da je Lastovo bilo dio Dubrovačke Republike?