Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Što raditi » Lovni turizam

Lovni turizam

Lovačko društvo „JASTREB”  Lastovo  je lovoovlaštenik zajedničkog lovišta  19/108 Lastovo a koji se nalazi u Parku prirode Lastovsko otčje, a u čijim granicama se i nalazi ovo lovište.

Predsjednik društva je Frano Škratulja a tajnik društva Ante Jurica.

Društvo broji 48 aktivnih članova i 10 počasnih.

U Lovištu obitava samo sitna divljač. Glavna vrsta je fazan i zec dok su sporedne šumska šljuka, prepelica kučkura i golub grivnjaš.

Društvo se bavi lovnim turizmom. Najatraktivniji lov je lov na šumsku šljuku, svake godine društvo ugosti do 10-tak stranih lovaca (večinom Talijana).

Društvo ima vodiće koji dobro govore talijanski i engl.jezik, vrhunske pse ptičare (uglavnom seteri). Lovni dan iznosi 30 E. Cijena vodića je 50 E. Smještaj u polupansionu 30-35 E. Ulovljena divljač se ne plaća ( što znaći da je cijena jednog lovnog dana+smještaj 110-115 E ).

Jedna zanimljivost

Dokazano je da se šljuka tijekom cijelog zimskog perioda zadržava na Lastovu i smatra se da takvog područja u Europi nema osim u svjerevnim dijelovima Europi tj. Ukrajini i Baltičkim zemljama gdje se ona gnijezdi.

Dugogodišnjim praćenjem ponašanja šljuka na Lastovu utvrđeno je da se lovi nekih 10 % područja lovišta jer je ostali dio otoka obrastao gustom borovom šumom i sredozemnom makijom posebice hrastom crnike-česminom ispod kojih su debele naslage humusa. Šljuka na tim područjima tijekom dana ima apsolutni mir i prehranu , uz to da nema predatora ; vuka,lisice,čaglja i mungosa kao ni divlje mačke, ni zmija otrovnica. Večernjim preletom spušta se u kraška polja gdje u potocima i brazdama koja su natopljene vodom ima obilje hrane. U jutarnjim satima ponovo se vraća u pravilu na istu mjesto gdje ima osiguran apsolutni mir.  Tako prezimljuje do ponovnog odlaska na sjever radi gniježđenja. Talijanski lovci u svojim časopisima tj.klubovima ljubitelja šljuka navode otok Lastovo područjem najbogatijem šumskim šljukama u Europi.

Lov na šumsku šljuku provodi se sukladno lovnom kalendaru Lovačkog saveza hrvatske a to je period od studenog do konca veljače.

 

Galerija fotografija


Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da je Lastovo bilo dio Dubrovačke Republike?