Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

Svjetionik Sušac

Sušac se nalazi zapadno od otoka Lastov od kojeg je udaljen 13 nautičkih milja. Svjetionik je izgrađen 1878. godine na najvišem vrhu južnog dijela otoka.  S južne strane izuzetno je strm, a litice se obrušavaju u duboko i bistro more koje nakon bure ima prozirnost i do tridesetak metara dubine. Jugoistočna strana otoka blago se spušta prema moru te obiluje lijepim uvalama i stazama za šetnju. Zgrada svjetionika je  kamena jednokatnica s kulom nad sredinom objekta na nadmorskoj visini od 80 metara. U prizemlju su stanovi svjetioničara, a na katu su dva potpuno opremljena  četverokrevetna apartmana  s prekrasnim pogledima. Svjetionik posjeduje vlastitu cisternu, a električnu energiju osiguravaju sunčani kolektori s akumulatorskim baterijama.

Na Sušcu postoje dvije crkve., obje ruševne – crkva Sv. Nikole je iz 12. stoljeća, iznad Portića, te crkva Sv. Marije iz 15. stoljeća.  Na otoku su pronađeni i vrijedni arheološki ostaci zahvaljujući inicijativama dr.sc. Branka Kirigina iz Splita. Nekad je na Sušcu  živjelo i do 200 ljudi. Na sjevernom dijelu otoka vidljivi su tragovi kućica, zapušteni dolci, maslinici, nekoliko manjih polja itd. Danas je Sušac nenaseljen otok. Jedini stanovnici su  svjetioničari, a na drugom dijelu otoka povremeno boravi i pastir koji se bavi uzgojem ovaca. U klisurama sjeverne obale priroda je stvorila morsko jezerce u koje se može ući ronjenjem kroz pećinu na petnaestak metara dubine.


Taksi prijevoz

Taxi Lastovo

Taxi usluge dostupne su od 0-24 na poziv.   taxi-lastovo.com/

MALI MIĆE – TAXI

http://www.malimice.hr

Lokacija

Lastovski arhipelag

Lastovo je pučinski arhipelag koji se sastoji od 46 otoka, otočića i hridi, a najveći i istoimeni otok površine je 50 kilometara kvadratnih. Obale otoka uglavnom su strme i nerazvedene, s nizom uvala i uvalica koje pružaju zaklon nautičarima. Uz Mljet, Lastovo je najšumovitiji hrvatski otok, a u plodnim krškim dolomitskim poljima sjajno uspijevaju mnoge kulture. Lastovsko je podmorje puno života i velika atrakcija za ronioce.

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da Lastovo ima jednu od 10 najatraktivnijih lokacija za ronjenje u Europi - Rt Bijelac?