06.12.23.

Language

Ferry schedule

Find out when is the next ferry to Lastovo.

Contact

Do you have a question? Send us a message!.

Lastovo’s chimneys

A trademarks of Lastovo

Galerija fotografija


Taxi transport

Taxi Lastovo

Taxi service is available from 0-24 calling the provider.

Lokacija

Lastovo

Mjesto Lastovo staro je srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) obavijaju staru jezgru oko crkve i šire se te obogaćuju poseban mediteranski ugođaj.

Your comments

Lp. Lastovu.
Na svim važnijim web stranicama otoka napisano je ponešto o lastovskim fumarima. I na svima pogrešna i netočna informacija o tome zašto su takvi. Teorija da je svaki drugčiji drži vodu koliko i to da je svaka kuća drugačija. Da su svojim ukrasnim detaljima isticali status kuće ili obitelji da, ali jednako kao i ostali građevni elementi neke kuće. Ono što je važno za njih i čime se Lastovo može itekako podičiti je njihova funkcionalnost i konstruktorska genijalnost. Naime originalni Lastovski fumar je kružnog presjeka u trupu dimnjaka, sa cilindričnim proširenjem (kapom) i stožastim vrhom kape. Ono što je najvažnije u tome je da je takva dimna kapa imala funkciju zaštite kuće od mogućih požara nastalih zbog vertikalnih promaja u dimnjaku, koje obične dimne kape na strmim terenima ne mogu spriječiti. Također je okruglog oblika jer na vjetrove iz svih smjerova stvara uvijek podtlak koji isisava dim sa ognjišta. Primjera kopija ili sličnih riješenja bilo je u Komiži a vjerovatno i drugima našim mjestma građenim na strmim padinama. Prošlo ljeto detaljno sam skicirao jednog, onog ispred crkve Sv. Kuzme i Damljana, i shvateći kako funkcionira, shvatio sam koliko je genijalno riješen. Novonastale četverostrane “kopije” teško su iščašile osnovnu originalnu ideju i možemo ih nažalost naći na Lastovu i posvuda na južnom Jadranu.
Da zaključim, lastovski fumar je dragulj graditeljske tradicije Lastova pa i cijele Hrvatske. priče o njemu na portalima otoka Lastova su netočne i umanjuju njihovu stvarnu važnost i svrhu u životima starih lastovljana. Predlažem Vam da osmislite jedan projekt, koji bi ih dok su još živi, snimio, dokumentirao, razjasnio funkcionalnost i dostojno prezentirao široj javnosti. Mislim da bi se takav projekt lako složio i lako pronašao način financiranja.
Lp. Ivan.

/ Croatia / 4.12.2016.

Frequently asked questions

1.Is there ATM machine on the island ???

We have two ATM mashines on the island; near Splitska banka in Lastovo and in Port near Jadrolinija’s office.

2. Where is a gas station ???

In port Ubli.

3. Is there a pharmacy on the island ???

We have a basic supply of medicines in pharmacy which is working only 1 hour a day, from 13-14 hours,every day except Sunday and holiday. For emergency there is attending doctor on guard.

4. Why is Lastovo town not on the sea ???

Because of the defense purposes it was build on mainland. In the past Lastovo was often attacked  by pirates from the sea and for defense purposes local people built their settlements on the hill.

5. Can we by some basic swimming equipment on Lastovo ???

We have two small local shops ( one near Tourist office and another near bank) with basic swimming accessories like mask, swim wear, madras etc.

6. Can we pay with Euro and credit cards in the shops and restaurants ??

In most of the shops and restaurants You can pay with credit card. Euro is not accepted.

7.Where we can by the tickets for the ferry and can we reserve a ticket ????

Tickets can be bought in Jadrolinija’s office in Ubli or on line, and there is no reservations possible.

 

Comments and ratings

Are you satisfied with our service? Leave us your comment and rating.

Insufficient Sufficient Average Good Excellent
Rating 1 2 3 4 5

* Required field


Did you know that on Lastovo there are 46 churches, fields and islets?