26.06.22.

22°C

Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič»Upoznaj Lastovo»Crkve»Sv.Kuzma i Damjan

Sv.Kuzma i Damjan

Župna crkva posvečena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu, nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je Lastovcima od davnina služilo kao zborno mjesto, odnosno, kao glavni trg u naselju. Prvotnu su crkvenu maticu, čiji se tragovi više ne vide, najprije dogradili u drugoj polovici 15.st.domaći, dubrovački i korčulanski majstori, što svjedoči čitljivi natpis s imenom graditelja i godinom gradnje, uklesan na dvama polupilonima :” Radosan sagradi svibnja 1473.” Pročelje te nove, jednobordne crkvice krasio je zvonik na preslicu s tri otvora, a njezin glavni oltar slike sv.Vlaha i svete braće titulara.

Godine 1545.izgrađena je sakristija uza zapadni zid apside, a krajem 16 st.glavni je brod proširen s dva bočna pa su i pročelju crkve dodane dvije preslice. Sadašnja središnja preslica izgrađena je 1734. na mjestu izvorne koju je srušio vjerovatno grom ili vjetar. Bočne su lađe dobile i svoje kamene oltare, no neki su od njih, zajedno s drvenim oltarom Sv.Franje Ksaverskog i Sv.Ignacija iz zapadne lađe te također drvenim oltarom Sv.Križa iz istočne, tijekom kasnijih građevinskih zahvata uklonjeni. Danas je u zapadnoj lađi oltar Gospe od Nuncijate, a u istočnoj oltar Sv.Križa.

Središnjim brodom dominira barokni glavni oltar s dva manja, bočna oltara, efektno natkriljena poluciborijima iz 16 st.Onaj sa zapadne strane, posvećen Gospi od Milosrđa, resi drvena ikona s dva lica od kojih jedno prikazuje Gospusa Sinom, a drugo Raspelo između Gospe i apostola Ivana. Ovo djelo dubrovačkoh slikara (15-16 st.)nosi se u procesiji za Gospinih svetkovina. Istočni bočni oltar, onaj Sv.Trojstva, nosi jednu od najstarijih umjetnina ove crkve, sliku “Oplakivanje Krista”, djelo španjolskog slikara Juana Boschetta iz 1545 g.Palu na glavnom oltaru s prikazom sv.Kuzme i Damjana, u zamjenu za prvotnu, drvenu palu s istim likovima, naslikao je Giovanni Lanfranco 1633 g. kada je i stari glavni oltar zamijenjen novim, kamenim. Pored ove velike pale, uz oltar stoji još pet manjih slika iz tog doba, djela Ivana Scrivellija, s likovima Stvoritelja i svetaca Petra,Pavla, Jerolima i Josipa. Najmlađe je veliko platno na zidu iznad trijunfalnog luka apside s kasnobaroknom figurativnom kompozicijom Posljednjeg suda, naslikano u 18 st.

izvor: Lastovo-Put crkvica, JUPP Lastovsko otočje


Taksi prijevoz

Taxi Lastovo

Taxi usluge dostupne su od 0-24 na poziv.

Taxi Mezzomondo

Taxi usluge dostupne od 0-24 sata

TAXI Markissa

Obrt za taksi prijevoz

Taxi Mali Miće
Taxi Mali Miće

Sve o Lastovu, njegovoj povijesti, arhitekturi, kulturi, sakralnom blagu, tradiciji, običajima, ekološkim proizvodima, gastronomiji, rekreaciji, odmorištima uz more doznajte iz prve ruke. Uz nezaboravne trenutke...

Lokacija

Lastovo

Mjesto Lastovo staro je srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) obavijaju staru jezgru oko crkve i šire se te obogaćuju poseban mediteranski ugođaj.

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima više od 200 km pješačkih staza?