Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Vodič»Upoznaj Lastovo»Crkve»Sv.Kuzma i Damjan

Sv.Kuzma i Damjan

Župna crkva posvečena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu, nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je Lastovcima od davnina služilo kao zborno mjesto, odnosno, kao glavni trg u naselju. Prvotnu su crkvenu maticu, čiji se tragovi više ne vide, najprije dogradili u drugoj polovici 15.st.domaći, dubrovački i korčulanski majstori, što svjedoči čitljivi natpis s imenom graditelja i godinom gradnje, uklesan na dvama polupilonima :” Radosan sagradi svibnja 1473.” Pročelje te nove, jednobordne crkvice krasio je zvonik na preslicu s tri otvora, a njezin glavni oltar slike sv.Vlaha i svete braće titulara.

Godine 1545.izgrađena je sakristija uza zapadni zid apside, a krajem 16 st.glavni je brod proširen s dva bočna pa su i pročelju crkve dodane dvije preslice. Sadašnja središnja preslica izgrađena je 1734. na mjestu izvorne koju je srušio vjerovatno grom ili vjetar. Bočne su lađe dobile i svoje kamene oltare, no neki su od njih, zajedno s drvenim oltarom Sv.Franje Ksaverskog i Sv.Ignacija iz zapadne lađe te također drvenim oltarom Sv.Križa iz istočne, tijekom kasnijih građevinskih zahvata uklonjeni. Danas je u zapadnoj lađi oltar Gospe od Nuncijate, a u istočnoj oltar Sv.Križa.

Središnjim brodom dominira barokni glavni oltar s dva manja, bočna oltara, efektno natkriljena poluciborijima iz 16 st.Onaj sa zapadne strane, posvećen Gospi od Milosrđa, resi drvena ikona s dva lica od kojih jedno prikazuje Gospusa Sinom, a drugo Raspelo između Gospe i apostola Ivana. Ovo djelo dubrovačkoh slikara (15-16 st.)nosi se u procesiji za Gospinih svetkovina. Istočni bočni oltar, onaj Sv.Trojstva, nosi jednu od najstarijih umjetnina ove crkve, sliku “Oplakivanje Krista”, djelo španjolskog slikara Juana Boschetta iz 1545 g.Palu na glavnom oltaru s prikazom sv.Kuzme i Damjana, u zamjenu za prvotnu, drvenu palu s istim likovima, naslikao je Giovanni Lanfranco 1633 g. kada je i stari glavni oltar zamijenjen novim, kamenim. Pored ove velike pale, uz oltar stoji još pet manjih slika iz tog doba, djela Ivana Scrivellija, s likovima Stvoritelja i svetaca Petra,Pavla, Jerolima i Josipa. Najmlađe je veliko platno na zidu iznad trijunfalnog luka apside s kasnobaroknom figurativnom kompozicijom Posljednjeg suda, naslikano u 18 st.

izvor: Lastovo-Put crkvica, JUPP Lastovsko otočje


Taksi prijevoz

Taxi Lastovo

Taxi usluge dostupne su od 0-24 na poziv.   taxi-lastovo.com/

MALI MIĆE – TAXI

http://www.malimice.hr

Lokacija

Lastovo

Mjesto Lastovo staro je srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) obavijaju staru jezgru oko crkve i šire se te obogaćuju poseban mediteranski ugođaj.

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama. Nije moguće plaćati eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima više od 200 km pješačkih staza?