Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Turistički ured»Novosti»Energetski certifikat – za iznajmljivače od 1.1. 2016.

Energetski certifikat – za iznajmljivače od 1.1. 2016.

ENERGETSKI CERTIFIKAT je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade i koji ima sadržaj i izgled propisan Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada, a izdaje ga ovlaštena osoba. Sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Sukladno odredbi članka 24. stavka 2. Zakona, vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela dužan je prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat. Obveza pribavljanja energetskog certifikata prilikom prodaje vrijedi za Republiku Hrvatsku od njenog punopravnog članstva u Europskoj uniji tj. od 1.7.2013. (Ako se kuća ne prodaje, ne iznajmljuje ni u cjelini niti bilo koji njezin dio,  onda ne treba energetski certifikat).

Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, sukladno članku 203. Zakona, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).  (Ako je apartman manji od 50 m2, ali je dio kuće, mora se nabaviti energetski certifikat jer nije samostojeći i gleda se ukupna površina cijele kuće ili zgrade).

Svi privatni iznajmljivači bili oni fizičke osobe, obrti ili tvrtke koje se bave najmom soba i apartmana, do 1. siječnja 2016. godine imaju obvezu izrade energetskih certifikata.

Ako radite energetski certifikat za cijelu kuću onda je dovoljan jedan certifikat, ako radite certifikat za samo za apartmane onda bi u pravilu trebalo napraviti energetski certifikat za svaki apartman posebno, međutim moguće je napraviti jedan certifikat za sve apartmane ali to treba viditi sa svojim certifikatorom tj.osobom ili tvrtkom koji vam rade energetski certifikat.  


Energetski certifikat može izraditi samo ovlaštena osoba – popis ovlaštenih Energetskih certifikatora postoji na stranicama Ministarstva graditeljstva.

http://www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm

Broj telefona Ministarstva graditeljstva: 0800 232 333

Jeste li znali? da je Lastovo bilo dio Dubrovačke Republike?