Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

LJETO NA LASTOVU / LASTOVO SUMMER 2024

Lastovsko kulturno ljeto

Maleno pučinsko Lastovo i u iduća je tri mjeseca obogaćeno iznimno zanimljivim događanjima u organizaciji brojnih lokalnih aktera predvođenih Turističkom zajednicom Općine Lastovo, a uz podršku županijskih i nacionalnih, zahvaljujući kojima ljetni odmor postaje i vrhunski kulturni doživljaj.

Arhipelag posebne prirodne ljepote ima i podjednako posebnu kulturnu baštinu koja se može dotaknuti na nastupima KUD-a Lastovo svaki petak od 5. srpnja do 16. kolovoza kada se prikazuje i nagrađeni kratki film „Lastovski poklad“, a jednako je naslovljena i fotografska izložba Marka Lorenza Blaslova koja će biti postavljena 21. srpnja i moći će se pogledati u Sali do kraja rujna. Vrata neorenesansne palače Garbini-Fantela (Palaca) i Etnografske zbirke u crkvi sv. Ivana otvaraju se četvrtkom i subotom predvečer, od 19 h. One koji s nama dočekaju Dan Općine Lastovo, 26. rujna, očekuje vrhunska poslastica: predstavljanje reizdanja Lastovskog statuta uz prateći scenski i glazbeni program. U Palacu će se 1. rujna održati i pjesnička večer „O ljubavi… govore Lionsice“.

Impresivan ljetni glazbeni program započinje simbolički na rođendan velikog Lastovca, pokojnog maestra Iva Dražinića, nastupom tenora Stijepa Gleđa Markosa u crkvi sv. Kuzme i Damjana 3. srpnja. U zapadnom dvorištu Palaca slušat ćemo Doru Kamber i Peru Škobelja 10. srpnja, a Gitaristički duo Stojaković/Čižmek 26. srpnja. U školsko dvorište dolaze nam, redom, Nera Stipićević s poetično-pripovjedačkim programom francuske šansone „Voila! A la Traversche“ 8. srpnja, vrhunski gitarist Petar Čulić 17. srpnja, a zatim, 22. srpnja, Las Tango s vjerojatno najvećim živućim pjevačem tanga, Argentincem Leonelom Capitanom praćenim Luciom Clarosom na gitari. Dan ranije će na terasi hotela Solitudo biti prikazan i film „Son Tango“ uz razgovor s autorima, a tamo će se plesati i milonga. 5. kolovoza u školsko nam dvorište dolaze sopranistica Martina Barišić i gitarski trio Escualo, 7. kolovoza Dane Franolić na marimbi, 26. kolovoza sa svjetskih pozornica Mislav Režić i Goran Tudor, a nastupe na toj lokaciji zaključujemo harfom Nine Šeparović.

Centralno glazbeno događanje, festival „Lastovo – otok glazbe“ od 15. do 18. kolovoza organizira i ove godine LA!UVO – udruga za vidljivost otoka. Nastupaju, danju na Pjevoru, a navečer u uvali Mihajla: Gradske bitange, M.O.R.T., Lira Vega, Dina Jashari Trio, Lelee, Koikoi, a prate ih DJ Killo Killo i DJ Pips. Festivalskom programu pridružuje se i sjajna stripašica i ilustratorica Ivana Armanini izložbom i radionicom costum-made bedževa, a kao i uvijek, možete se okušati na turnirima u odbojci na pijesku i boćanju. Zadnji dan, u nedjelju, ulaz je slobodan, a spektaklu se pridružuje i Kino Mediteran, stalni partner na otoku zahvaljujući kojem filmove gledamo cijele godine, a ljeti utorkom, četvrtkom i subotom, opet u školskom dvorištu, uz iznimku hitoidnih naslova koji se prikazuju od 31 srpnja do 2. kolovoza u Ljetnom kinu Ubli.

Kinu pod vedrim nebom malo što može parirati pa ove godine Lastovo ugošćuje i lokaciji vrlo prikladan Eko-film festival 23. i 24. kolovoza, s filmovima koji se bave temama zaštite okoliša i ekologije mora. Fragilna ravnoteža između prirodne baštine i turizma kakva još uvijek postoji na Lastovu, neprocjenjiva je, a kako je čuvati možemo učiti i kroz popularan filmski medij. Lastovo se uspješno štiti od svjetlosnog zagađenja pa i ove godine s helidroma gledamo Perzeide 12. kolovoza, a u bistrom zvjezdanom nebu i pogledu na Mliječnu stazu možete uživati bilo kada i iz najnaseljenih dijelova otoka.

Ribarsku i ratarsku tradiciju proslavit ćemo dvjema ribarskim večerima, 14. srpnja u bašti na Dolcu uz koncert VIS Elektrodalmacija koji slavi svojih velikih 40 godina postojanja, a već tradicionalno i Ribarskom festom za sv. Petra 1. kolovoza u Ublima.

Neizostavan dio ljetnog programa čine i nastupi Ženske klape Ladesta pred crkvama, 13. i 27. srpnja te 10. i 31. kolovoza, a svoju će 10. godišnjicu s maestrom Janesom Vlašićem proslaviti koncertom 21. rujna.

U olimpijskoj godini ne smijemo zaboraviti i na sportsku kulturu pa već ove subote, 6, srpnja, na 8. Lastovo Trail stiže mnoštvo domaćih i stranih trkača, neki natjecati se, a neki uživati u šetnji, vizurama i zabavi u uvali Mihajla. Park prirode Lastovsko otočje u kolovozu na Pasaduru priređuje natjecanja u starim sportovima „Kup kovača“, a 26. rujna trči se XI. međunarodni cross „Sv. Kuzma i Damjan“.

Za kvalitetno pripovijedanje o tome što ste sve doživjeli na Lastovu ovog ljeta, možete se pripremiti uz Stjepana Mijata Zaninovića s Hvara koji u kampu Skriveni 15. srpnja ima cjelodnevni program storybuildinga, za djecu i odrasle. Posjetite li Lastovo, pripovjedačka će vam vještina sigurno zatrebati pokušate li drugima dočarati doživljenu čaroliju.

Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?