Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Korisne info»Iz medija»Ranoproljetni bijeg na Lastovo

Ranoproljetni bijeg na Lastovo

Za bijeg od užurbane svakodnevice ne moramo posezati za dalekim osamljenim destinacijama, ponekad su takva mjesta nadomak ruke. Puni trajekti i katamaran Nona Ana dolaze na Lastovo samo dva puta u godini; za vrijeme glavne turističke sezone u srpnju i kolovozu i početkom veljače kad traje čuveni Lastovski poklad. No za potpun doživljaj, Lastovo treba posjetiti baš u vrijeme proljeća kad bajami procvjetaju i cijeli otok bukne zelenilom svih nijansi.

lastovo

Trajektom od Splita potrebna je vožnja od 4,5 sata, no katamaranom za 2,5 sata stižete u apsolutni mir i tišinu. I dok vam gradska buka još zvoni u ušima, prvi dan po dolasku imat ćete osjećaj da čujete samo muk. Tek sljedeći dan sluh se počne izoštravati na lastovske zvukove. Zvuk morskih valova kako se odbijaju od stijene nakon prolaza brodice lokalnog ribara, šuštanje vjetra… Nakon samo dva dana već zaboravljate i na postojanje novina, televizijskih programa, Interneta i prebacujete se u potpuni zen.

Lastovo

I tada krećete u istraživanje otoka, može i pješice, najbolje biciklom, a može se unajmiti i taxi koji vas, za nevelike novce, može odvesti bilo gdje na otoku. Lastovo nije velik otok – dug 9,8 km, a širok samo 5,8 km, no njegove biciklističke staze su dobro markirane s obilježenim znamenitostima koje usput možete obići. Ovaj najmlađi Park prirode proglašen prije pet godina u svom opisu sadrži magični broj 46: površina otoka je 46 četvornih kilometara, 46 je polja, 46 crkvica, 46 otočića i hridi u lastovskom arhipelagu, 46 fumara (dimnjaka građenih posebnom tehnikom karakterističnom samo za otok Lastovo).

Najveće mjesto, Lastovo se nalazi na brdu i nema pogled na more, ali zato ima uske uličice popločane kamenjem i glavni trg gdje se nalazi prekrasna crkva sv. Kuzme i Damjana koji su i zaštitnici mjesta. Kilometar od mjesta Lastovo nalazi se staro ribarsko mjesto Lučica koja je danas povijesno zaštićen lokalitet uz obnovljene stare ribarske kuće. Jedna od najljepših prirodnih uvala na Lastovu je Skrivena luka gdje se nalazi marina i odličan restoran. Zaklopatica je zaštićena luka i raj za nautičare s odličnim restoranima te ponudom jastoga i ostalih morskih specijaliteta. Jurjeva luka koja se nalazi u blizini Pasadura i koja je u bivšoj državi bila luka s brojnim vojnim objektima skriva tunele gdje su bili manji ratni brodovi.

lastovo

Smještaj možete potražiti u mjestu Ubli, blizu trajektnog pristaništa u jedinom hotelu na Lastovu, hotelu Solitudo (ime u prijevodu znači “tišina”) gdje se ponovno možeš “ukopčati” na Wi-Fi i tako vidjeti što ste propustili u ovom kratkom predahu. Također, različiti oblici privatnog smještaja dostupni su svima, a sve ostale informacije možete pronaći ovdje. Nakon ovakvog odmora osvježeni ćete se vratiti u civilizaciju.

lastovo

lastovo

lastovo

lastovo

 

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?