Jezik

Kako doći?

Saznajte kad je sljedeći trajekt za Lastovo.

Kontakt

Imate li pitanje? Pošaljite nam poruku!.

» Korisne info»Iz medija»Brigitina pisma s Lastova: Dvaput su zaklecala zvona…

Brigitina pisma s Lastova: Dvaput su zaklecala zvona…

Ima nešto posebno i čudesno u dolasku i odlasku broda na pučinsku hrid, na otok. Na tom brodu je netko koga godinama nije bilo doma, netko tko se vraća u veselju i netko tko se vraća u  tuzi. U njemu su pisma i pozdravi s kopna. Tišina dok se ne spusti sidro i opet žamor.

Spoznala sam otočke mirise, zvukove; zvuk mlinice, tijeska, zvona. Upoznala sam otočke običaje

Sa zvonika sv. Vrača Kuzme i Damjana u nepuna 24 sata oglasilo se klecalo, mrtvo zvono, dva puta. U mjestu gdje se svaki stanovnik brižno broji, izgubili smo dva  dragocijena života.

Gospar Donko Ivelja bio je u poznim godinama, svoj život do ovog zadnjeg rata proveo je u Konavlima, gdje ga svi znaju kao prvog pekara. I on poput mnogih žitelja Konavala morao je napustiti svoj dom, a luka djetinjstva Lastovo, bila mu je utočištem. Na svom otoku nije mijesio kruh svagdašnji, živio je skromno i povučeno. U tišini je ispraćen u Gospu od polja.

Brod Korčula večeras će donijeti tijelo Bijelog generala. Preminuo je legendarni korifej lastovskih pokladnih svečanosti, gospar Tonko Katić. Niz godina impozantan, ponosno noseći monturu bijelog generala predvodio je za Lastovce vrlo važnu jedinstvenu, tradicionalnu pučku svečanost, a mještani ga pamte kao vrsnog električara, uvijek spremnog pomoći .

Približava se Gospa Velika, gospođa Marija Glumac, lijepa Lastovka koja je prije par godina svoj siguran i komforan dom u Italiji zamijenila kućom djetinjstva pomno uređuje crkvu. U svoje slobodno vrijeme ona s puno ljubavi brine da svi oltari budu urešeni cvijećem i voštanicama. Brine da je crkva otvorena za sve putnike namjernike, da svi vrijedni lukjernali sjaje izvornim sjajem. Gospođa Marija tiho slijedi svoju duhovnu misiju, vjerujući kako i to može biti jamstvo dragocijenom trajanju fenomena otoka.
Pisat ću opet, srdačan pozdrav s pučine

Često postavljana pitanja

1. Postoje li na Lastovu bankomati i gdje?

Na Lastovu imamo dva bankomata, u Lastovu na Pjevoru te u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije.

2. Gdje se nalazi benzinska pumpa?

U trajektnoj luci Ubli.

3. Postoji li na Lastovu ljekarna i kako radi?

U mjestu Lastovu se nalazi ljekarna koja radi od ponedjeljka do petka od 08.00 do 13.00 sati i od 18:00 do 20:00 te radnim subotama (2 puta mjesečno) od 8:00 do 13:00.

4. Zašto se mjesto Lastovo ne nalazi uz more?

Zbog obrambenih razloga – u prošlosti je Lastovo bilo izloženo napadima gusara i osvajača sa mora. Kako bi se zaštitilo stanovništvo podignuto je naselje na vrhu brda i njegovim unutarnjim padinama.

5. Može li se na Lastovu kupiti oprema za more?

Na Lastovu postoji trgovina sa mješovitom robom (trgovina Vanja pokraj Turističkog ureda) te osnovnom opremom za plažu i kupanje npr. sandale za more, luft madraci, peraje, maske za ronjenje i sl.

6. Može li se u trgovinama i restoranima plaćati u eurima i kreditnim karticama?

Većina trgovina i restorana prihvaća plaćanje karticama, svugdje je moguće plaćanje eurima.

7. Gdje se može kupiti karta za katamaran i trajekt? Može li se izvršiti rezervacija?

Karta se može kupiti u agenciji Jadrolinije koja se nalazi u trajektnoj luci u Ublima. Karta se može kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće.

Komentari i ocjene

Jeste li zadovoljni s našom uslugom? Ostavite nam svoj komentar i ocjenu.

Nedovoljno Dovoljno Prosječno Dobro Izvrsno
Ocjena 1 2 3 4 5

* Obavezno polje


Jeste li znali? da na Lastovu ima 46 crkvica,polja i otočića u arhipelagu?