Language

Ferry schedule

Find out when is the next ferry to Lastovo.

Contact

Do you have a question? Send us a message!.

» Useful info»From media services»Brigitina pisma s Lastova: Dvaput su zaklecala zvona…

Brigitina pisma s Lastova: Dvaput su zaklecala zvona…

Ima nešto posebno i čudesno u dolasku i odlasku broda na pučinsku hrid, na otok. Na tom brodu je netko koga godinama nije bilo doma, netko tko se vraća u veselju i netko tko se vraća u  tuzi. U njemu su pisma i pozdravi s kopna. Tišina dok se ne spusti sidro i opet žamor.

Spoznala sam otočke mirise, zvukove; zvuk mlinice, tijeska, zvona. Upoznala sam otočke običaje

Sa zvonika sv. Vrača Kuzme i Damjana u nepuna 24 sata oglasilo se klecalo, mrtvo zvono, dva puta. U mjestu gdje se svaki stanovnik brižno broji, izgubili smo dva  dragocijena života.

Gospar Donko Ivelja bio je u poznim godinama, svoj život do ovog zadnjeg rata proveo je u Konavlima, gdje ga svi znaju kao prvog pekara. I on poput mnogih žitelja Konavala morao je napustiti svoj dom, a luka djetinjstva Lastovo, bila mu je utočištem. Na svom otoku nije mijesio kruh svagdašnji, živio je skromno i povučeno. U tišini je ispraćen u Gospu od polja.

Brod Korčula večeras će donijeti tijelo Bijelog generala. Preminuo je legendarni korifej lastovskih pokladnih svečanosti, gospar Tonko Katić. Niz godina impozantan, ponosno noseći monturu bijelog generala predvodio je za Lastovce vrlo važnu jedinstvenu, tradicionalnu pučku svečanost, a mještani ga pamte kao vrsnog električara, uvijek spremnog pomoći .

Približava se Gospa Velika, gospođa Marija Glumac, lijepa Lastovka koja je prije par godina svoj siguran i komforan dom u Italiji zamijenila kućom djetinjstva pomno uređuje crkvu. U svoje slobodno vrijeme ona s puno ljubavi brine da svi oltari budu urešeni cvijećem i voštanicama. Brine da je crkva otvorena za sve putnike namjernike, da svi vrijedni lukjernali sjaje izvornim sjajem. Gospođa Marija tiho slijedi svoju duhovnu misiju, vjerujući kako i to može biti jamstvo dragocijenom trajanju fenomena otoka.
Pisat ću opet, srdačan pozdrav s pučine

Frequently asked questions

1.Is there ATM machine on the island ???

We have two ATM mashines on the island; near Splitska banka in Lastovo and in Port near Jadrolinija’s office.

2. Where is a gas station ???

In port Ubli.

3. Is there a pharmacy on the island ???

We have a basic supply of medicines in pharmacy which is working only 1 hour a day, from 13-14 hours,every day except Sunday and holiday. For emergency there is attending doctor on guard.

4. Why is Lastovo town not on the sea ???

Because of the defense purposes it was build on mainland. In the past Lastovo was often attacked  by pirates from the sea and for defense purposes local people built their settlements on the hill.

5. Can we by some basic swimming equipment on Lastovo ???

We have two small local shops ( one near Tourist office and another near bank) with basic swimming accessories like mask, swim wear, madras etc.

6. Can we pay with Euro and credit cards in the shops and restaurants ??

In most of the shops and restaurants You can pay with credit card. Euro is not accepted.

7.Where we can by the tickets for the ferry and can we reserve a ticket ????

Tickets can be bought in Jadrolinija’s office in Ubli or on line, and there is no reservations possible.

 

Comments and ratings

Are you satisfied with our service? Leave us your comment and rating.

Insufficient Sufficient Average Good Excellent
Rating 1 2 3 4 5

* Required field


Did you know that on Lastovo there are 46 churches, fields and islets?